Architektura 21szego wieku : Layered House / Jun Igarashi Architects

Zewnętrzna elewacja.
Dzięki uprzejmości Jun Igarashi Architekci W najnowszej rezydencji Jun Igarashi Architekci japońska firma zaprojektowała lekki, ale dynamiczny dom położony na wschód od Hokkaido.
Idealny dla czteroosobowej rodziny, dwupiętrowy dom o powierzchni 150 metrów kwadratowych wiąże rzeczy niezbędne w strefach znajdujących się na przedzie rezydencji, więc pozostała powierzchnia podłogi staje się elastyczną i otwartą przestrzenią mieszkalną.
W obrębie tej szerszej przestrzeni długie warstwowe przekroje planu podłogi określają różne elementy programowe, takie jak pokój słoneczny i jadalnia, wizualnie oddzielając przestrzenie.
Dzięki tym wycinkom rezydencja staje się linearną kompilacją dosłownie ułożoną od jednego końca do drugiego.
Więcej o rezydencji po przerwie.
Witryna jest otoczona przez intensywnie użytkowaną ulicę na północy, farmę spółdzielczą na wschodzie, magazyn na zachodzie i dom klientów.
rodzice na południu.
Orientacja domu sprzyja południu, gdzie znajduje się mały ogród, aby stworzyć poczucie relaksu i wygody dla rodziny.
Aby dalej wspierać to pojęcie ogrodu jako punktu centralnego, okna są ograniczone od strony wschodniej, zachodniej i północnej, a duże przeszklenia pokrywają południową stronę z doskonałym widokiem na zieleń.
Dzięki uprzejmości Jun Igarashi Architekci Plasterki, od zewnętrznego tarasu biegnącego przez salon słoneczny i pokój gościnny, pełnią rolę warstw wolumetrycznych, które rozpraszają światło w większej przestrzeni życiowej.
Materiały pasywne, takie jak miękkie drewno połączone z ograniczoną paletą kolorów, poprawiają spokojny styl wnętrz i podkreślają silny kontrast z otoczeniem.
Dzięki uprzejmości Jun Igarashi Architekci Warstwowe elementy stają się motywem dla domu i można je oglądać z wielu pomieszczeń poprzez kwadratowe otwory i otwory.
Dzięki uprzejmości Jun Igarashi Architekci Jak widać na designboom.
Elewacja tylna.
Dzięki uprzejmości Jun Igarashi Architekci Program: prywatny dom Klient: 2 pary, 2 dzieci Projekt konstrukcyjny: daisuke hasegawa i partnerzy Konstrukcja: igarashi-gumi Struktura: drewno Kondygnacje: 2 Wysokość: 5.1 m Powierzchnia terenu: 596.77 m2 Powierzchnia projektowa: 150,71 m2 Powierzchnia całkowita : 202,26 m2
[hasła pokrewne: drzwi szklane przesuwne, rusztowania aluminiowe, drzwi przesuwane ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi przesuwane drzwi szklane przesuwne rusztowania aluminiowe